Rupsen van de buxusmot zijn aanwezig en nu goed te bestrijden | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciƫle en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Rupsen van de buxusmot zijn aanwezig en nu goed te bestrijden

Buxus is een zeer waardevolle, inheemse tuinplant. Omdat ze gemakkelijk is in onderhoud, immer groen, een groot regeneratievermogen heeft na schade en in diverse vormen te snoeien is, is het een plant die in vele tuinen voorkomt. Sinds kort wordt de plant echter geteisterd door de buxusmot. Gelukkig kan buxus gemakkelijk beschermd worden tegen deze plaag.

Zoals elke vlinder kent de buxusmot een rupsstadium. Nadat de buxusmot eitjes heeft gelegd, meestal aan de onderkant van de buxusblaadjes, ontluiken deze en verschijnen er rupsen. Het zijn die rupsen die aan de blaadjes vreten en schade toebrengen aan de plant. Om de schade door buxusmot aan te pakken is het daarom belangrijk, meermaals per jaar, grondig te controleren op aanwezigheid van de duidelijk herkenbare rupsen.

De buxusmot legt meermaals per jaar eitjes en rupsen kunnen gedetecteerd worden in april/mei, juli/augustus en september/oktober. Het is belangrijk op die momenten de plant grondig te controleren en diep te behandelen bij aanwezigheid van de rupsen wat kan met biologische gewasbeschermingsmiddelen die in de handel te koop zijn.

Sluipwespen, sluipvliegen, aaltjes, virussen en vogels zijn natuurlijke vijanden van de buxusmot. Maar gezien de buxusmot vanuit Azië is geïntroduceerd zijn deze natuurlijke vijanden voor de rups hier in Europa voorlopig niet voldoende om ze te kunnen onderdrukken. Al beginnen kippen en vogels deze rupsen ook stilletjes aan te lusten.

De Vlaamse boomkwekerijen delen graag hun kennis en hebben volgende tips.

Hoe kan ik rupsen van de buxusmot en schade aan de plant waarnemen?

De rups van de buxusmot herken je op dit ogenblik aan zijn zwarte kop en felgroene lichaam, dat volgroeid tot 4 cm lang is en een patroon van zwarte stippen en zwarte en lichte lengtestrepen heeft. Vraatschade van deze rups herken je aan bruinverkleuring, bladskeletten, dode blaadjes en kale takjes. Ook worden blaadjes aan elkaar gesponnen en zijn grauwgroene uitwerpselen te zien. Bij schade van de buxusmot blijft de bladnerf zichtbaar.

Rupsen vreten momenteel en zijn nu goed te bestrijden

We raden aan om buxus regelmatig te inspecteren op aanwezigheid van rupsen en schade te behandelen indien nodig. Tot de overwintering start, kan je de bladvretende rupsen bestrijden met een biologisch of chemisch gewasbeschermingsmiddel. Biologische rupsenmiddelen op basis van spinosad en pyrethrum zijn voor particulieren te koop. Voor het gebruik van biologische rupsenmiddelen op basis van de bacterie Bacillus thuringiensis, die snel en afdoende werken, kan je terecht bij een professionele tuinaannemer die hiermee voldoende kennis en ervaring heeft.

Spuit goed binnen de struik en herhaal bij zware aantasting. Momenteel vliegen nog buxusmotten rond, ze zijn wit met bruingerande vleugels. Ze hebben reeds eitjes afgelegd waaruit kleine rupsen zijn ontstaan. Deze rupsen zullen zich nog gedurende enkele weken voeden op buxusbladeren en spinnen zich dan in om te overwinteren. Nu handelen is dus de boodschap! Eens de overwinteringsperiode is begonnen, vanaf de maand oktober, kan je verdere verspreiding enkel nog beperken door het wegknippen van spinsels. Het snoeien van buxus na september wordt echter niet aangeraden. Voer spinsels, snoeiafval en rupsen altijd af met het restafval in een goed gesloten zak, zo vermijd je dat rupsen ontsnappen. Vanaf april volgend jaar komen de larven uit hun overwinteringsplaats en kunnen ze opnieuw bestreden worden.

Meer informatie: Miet Poppe, 0474 60 81 54, consulent AVBS

p1bpgllal61kqh1djq1orulgu12iqb.JPG
p1bpglks4q17tk1s2ecim16ke1ckl3.JPG
p1bpgofaib1mjtll77qv1491t4d4.JPG
p1bpgofaib11jm1tapb9o13v81aca3.JPG