Schade door iepenzigzagbladwesp | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciƫle en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Schade door iepenzigzagbladwesp

Iepen langs de Beersestraat in Cuijk (Nederland) zijn vrijwel geheel kaal waren gegeten door insecten. Uit meegezonden foto’s en terreinbezoek bleek dat het ging om vraat door de iepenzigzagbladwesp. Dat meldt het EIS Kenniscentrum Insecten op de website Naturetoday.com.

De iepenzigzagbladwesp (Aproceros leucopoda) is afkomstig uit Oost-Azië en werd in Nederland voor het eerst in 2014 gevonden. De naam is afkomstig van het zigzagspoor dat de larven van deze bladwesp bij het eten van iepenbladeren achterlaten.

Vier tot vijf generaties

Het is niet bekend hoe deze soort in ons land terecht is gekomen, maar inmiddels is dit insect aangetroffen in heel Nederland. De snelle uitbreiding wordt veroorzaakt doordat vrouwtjes zonder tussenkomst van mannetjes eieren kunnen afzetten en de totale ontwikkelingsduur van ei tot volwassen bladwesp slechts vier weken duurt. Daardoor kunnen zich in de zomer vier à vijf generaties ontwikkelen.

Aanzienlijke schade

Uit landen in midden Europa, zoals Hongarije en Oostenrijk, waren al gevallen bekend van aanzienlijke vraatschade aan iepen door deze bladwesp. In ons land bleef de schade tot dusverre echter beperkt. Maar de aangetaste bomen in Cuijk laten zien dat de iepenzigzagbladwesp ook in ons land onverwacht kan toeslaan.

Hoewel ook andere soorten insecten op iep leven die hun aandeel in vraat kunnen leveren, bleek de aantasting in Cuijk toch voor een belangrijk deel toegeschreven te kunnen worden aan de iepenzigzagbladwesp. Dat bleek onder meer uit de grote aantallen lege cocons waarin de larven zich hadden verpopt tot volwassen bladwespen.

Bron: Tuin&Landschap / www.naturetoday.com

p1bop8mdtm1oc4strvq0kiq1sh29.jpg