Show een tuin tijdens de 32ste editie van Open tuinen | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciële en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Show een tuin tijdens de 32ste editie van Open tuinen

Elk jaar organiseert Landelijke Gilden Open tuinen, het boeiende evenement waaraan jaarlijks om en bij de 150 tuineigenaars deelnemen en ze hun tuin openstellen voor het publiek. Open tuinen is dé activiteit om je passie voor tuinieren met anderen te delen!  

Al jaren wordt de focus gelegd op de Tuin van de toekomst, met telkens weer een andere invalshoek. Via Open tuinen tonen deelnemers hoe ze ten volle van de tuin genieten maar ook hoe ze inspelen op het wijzigend klimaat. In 2024 krijgt het water in onze tuinen de volle aandacht, toch wel belangrijk als we onze planten gezond willen houden tijdens de heetste maanden en als we onze tuinen beter bestand willen maken tegen wateroverlast. Heb je een toffe tuin, dan kan je gerust deelnemen aan Open tuinen. Het thema water is een extra element waar we de campagne rond uitwerken.  

Al jaren wordt gefocust op het laatste weekend van juni (29 en 30 juni 2024) als centraal Open-tuinenweekend, maar volgend jaar komen daar 2 extra focusdagen bij! Dit zijn zondag 26 mei en zondag 1 september andere of afwijkende dagen zijn ook toegestaan. Zo is er spreiding van de totale bezoekersopkomst. Het is ook mogelijk om data op te geven waarvoor de bezoeker eerst een afspraak moet maken.

Speciale categorie voor tuinarchitecten en tuinaannemers

In 2024 start Landelijke Gilden met de indeling van de tuinen in categorieën. Architecturale tuinen zijn hier één van. Hierin kunnen ze de winnaars van de wedstrijd Vlaamse tuinaannemer maar ook andere tuinen met een sterke vormgeving en doordacht ontwerp in onderbrengen.  

Als tuinarchitect of -aannemer krijg je een professionele organisatorische ondersteuning en gratis promotiematerialen van Landelijke Gilden. De gegevens van je tuin worden mooi in beeld gebracht en optimaal gepromoot. Open tuinen krijgt hierdoor heel wat belangstelling van de nationale en regionale pers waardoor de deelnemende tuinen echt geïnteresseerde bezoekers ontvangen.  

Ook de leden van Landelijke Gilden – dit zijn ongeveer 60.000 gezinnen – krijgen alle informatie over Open tuinen. Dit kan een ideale manier zijn om jouw bedrijf extra op de kaart te zetten. Let wel! Wanneer je meedoet met de tuin van een klant dan dient deze hier natuurlijk mee in te stemmen en gaan jullie samen dit traject aan. De voorwaarden voor lidmaatschap worden samen met jou en je klant bekeken en besproken. Gezien elke situatie hier anders kan zijn neem je hiervoor best persoonlijk contact op.

Verkennend bezoek

Bij een eerste deelname wordt de tuin - na inzending van het inschrijvingsformulier – gratis bezocht door een lid van de stuurgroep. Deze persoon zal vooraf een afspraak maken. Na dit bezoek en na positief advies van het team wordt de deelname aan Open tuinen definitief. Na deze bespreking krijg je bericht over het resultaat.  

Landelijke Gilden zoekt specifiek naar inspirerende tuinen, ecologische tuinen, tuinen met mooie borders, een speciale plantenverzameling of educatieve invulling. Tuinen met een geslaagde vormgeving, maar zeker ook met een gedreven eigenaar die zijn liefde voor de tuin graag met anderen deelt, passen perfect in het aanbod.  

Als je wil deelnemen kan je bij voorkeur inschrijven via www.tuinvandetoekomst.be/tuininschrijvingen. Nadat je bent ingeschreven maakt iemand van Landelijke Gilden een afspraak om de tuin te bezoeken en om een verslag te maken.