Sociale flitscontrole op 21 september | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciƫle en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Sociale flitscontrole op 21 september

De sociale inspectie zal op vrijdag 21 september flitscontroles uitvoeren in de land- en tuinbouwsector waaronder de tuinaanlegsector. Deze aangekondigde controle heeft vooral tot doel de werkgevers te sensibiliseren van het belang om de sociale regelgeving correct na te leven. De focus zal vooral liggen op: het bijhouden van de sociale documenten, de dimona, zwartwerk, enzovoort.

Hoe gaat een controle in zijn werk?
Een controleur is verplicht om zich eerst altijd te identificeren. Elke dienst heeft een legitimatiekaart. Tijdens de controle zal de controleur zowel de werkgever als de werknemers ondervragen. Soms hebben zij ook een tolk bij om met het personeel te kunnen praten. De identiteit van alle werknemers kan gecontroleerd worden. Verder bekijken ze alle nodige documenten.

Na de controle kunnen ze documenten in beslag nemen, verzegelen of zelf vorderen tot staking van de werken.

Het ondervragen van werknemers gebeurt in afwezigheid van de werkgever. De werknemers krijgen een kopie van hun verhoor. Als werkgever krijg je dit niet. De werknemers zijn niet verplicht om grote verklaringen af te leggen of op elke vraag te antwoorden.

Na de ondervraging van de werkgever krijg je de mogelijkheid om je verklaring na te lezen. Je kan dan nog wijzigingen laten opnemen. Als je je niet gerust voelt, mag je altijd de verklaring ongetekend laten en later op kantoor een verklaring gaan afleggen. Na de ondervraging wordt er een pv opgesteld. Dit wil niet zeggen dat er inbreuken zijn vastgesteld of dat er een pro justitia zal worden opgesteld.

Het is zeer belangrijk dat je tijdens een controle altijd kalm en vriendelijk blijft. Meewerken is altijd beter! Zorg ervoor dat je verklaringen zeker correct zijn alvorens je ze ondertekent. Weet ook wie er controle komt uitvoeren.

Lees alles hierover in het onderstaand artikel.