Sponsor in de kijker: Steenbakkerij Vande Moortel | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciële en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Sponsor in de kijker: Steenbakkerij Vande Moortel

Voor onze reeks ‘sponsor in de kijker’ werden we ontvangen door Mathias De Clercq en Steffi Vervaeke voor een interessante rondleiding in de steenbakkerij Vande Moortel. Steenbakkerij Vande Moortel is fabrikant van kleiklinkers in unieke kleuren en formaten. Opgericht in 1864 in de Scheldevallei te Oudenaarde groeide de firma uit tot de referentie in de kleiklinkermarkt. Met hun H2O Natural Clay Paving brengt steenbakkerij Vande Moortel een waterdoorlatende en circulaire opbouw op de markt. 100% natuurlijk met een 100% natuurlijk uitzicht en zonder comfortverlies.

H2O Natural Clay Paving is verharding met respect voor het grondwaterpeil, het geeft het hemelwater de kans om ter plaatse te infiltreren. De waterdoorlatende straatlaag en fundering voeren het water vertraagd af naar de ondergrond. Zo worden de rioleringen ontlast én blijft de grondwaterstand op peil. De volledige bestratingsopbouw resulteert in een minimale waterdoorlatendheid capaciteit van 5,4 x 10-5 meter per seconde. Alle kleiklinkers van Vande Moortel lenen zich tot waterdoorlatende bestrating dankzij hun specifieke natuurlijke karakter en kwaliteitskenmerken.

In combinatie met de correcte voegvulling bieden de kleiklinkers voldoende ruimte om het regenwater via de traditionele, natuurlijke voegen tussen de kleiklinkers in de ondergrond te laten infiltreren. Voor de productie van de kleiklinkers wordt maximaal gebruik gemaakt van lokale en hernieuwbare grondstoffen (rivierklei uit het Scheldebekken) en verduurzamen ze als het ware de bodem onder onze voeten.

Bekijk hier een video van de werking: https://youtu.be/pwQOFXGjcwk

Uitreiking Clay Paver Awards 2020-2021

Op vrijdag 29 april maakte steenbakkerij Vande Moortel voor de 3de keer de winnaars van de Clay Paver Awards bekend. In tegenstelling tot de voorgaande editie, die om evidente redenen online moest plaatsvinden, konden alle deelnemers samenkomen in Oudenaarde om de prijsuitreiking bij te wonen.

De Vande Moortel Clay Paver Awards promoten en ondersteunen unieke ontwerpen met kleiklinkers. Projecten die voldoen aan de uitdagingen van vandaag zoals duurzaamheid, waterinfiltratie, circulariteit, toegankelijkheid, kostenefficiëntie en nog veel meer. Het is onze oprechte overtuiging dat onze kleiklinkers vanwege hun eigenschappen thuishoren in deze veeleisende ruimtes. Daarom willen we deze projecten en hun ontwerpers graag promoten en belonen.

4 CATEGORIEËN

MEDIUM AND LARGE RESIDENTIAL GARDENS

GOLD - Ian Stubbs Design Associates Ltd - Peartree House
SILVER - Garden Club London - Esher Outdoor Living Garden
BRONZE - Natural Dimensions Ltd - Private Residence Hale

PUBLIC SPACE

GOLD - PLACE Design + Planning Ltd - Hobson's Square Cambridge
SILVER - Bureau Bas Smets -  BBS088, Luma Arles
BRONZE - Gemeente Utrecht – Domplein

CITY GARDENS:

GOLD - Jenny Bloom Garden Design - Lockdown Garden
SILVER - Butter Wakefield Garden Design - Chelsea Town House
BRONZE - Gilles Pieters – Coupure

COMMERCIAL AND COMMUNAL GARDENS :

GOLD - Stanton Williams Architects - Eddington Key Worker Housing
SILVER - Robert Myers Associates - Locke Hyatt Centric Hotel Cambridge
BRONZE - McWilliam Studio - Kents Hill Business Park  

https://www.vandemoortel-bricksandpavers.com/en/winners-clay-paver-awards-2020-2021/

Vanaf September 2022 kunnen er op nieuw projecten ingediend worden voor de volgende editie.

JURY

Een onafhankelijke jury uit binnen- en buitenland had de zware taak om in alle categorieën een top drie aan te duiden uit de meer dan 100 inzendingen. 

  • Denis Dujardin (BE)    
  • Lodewijk Baljon (NL)     
  • Marc Gregory (UK)      
  • Erik De Waele (NL)


https://www.vandemoortel-bricksandpavers.com/en/clay-paver-awards/#jury