Stand van zaken i.v.m. aanvraag van tijdelijke werkloosheid | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciële en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Stand van zaken i.v.m. aanvraag van tijdelijke werkloosheid

Omdat de toevloed van tijdelijk ­werklozen explosief toeneemt, grijpt minister Nathalie Muylle naar een noodmaatregel: wie in het systeem terechtkomt, krijgt forfaitair 1.400 euro.

De RVA kan de toevloed van ­tijdelijk werklozen niet aan. Minister van Werk en Economie Nathalie Muylle (CD&V) heeft daarom beslist dat alle nieuwe personen die in het systeem terechtkomen in eerste instantie een forfaitaire uitbetaling van 1.400 euro krijgen. Het saldo volgt later.

De toevloed van tijdelijk werklozen neemt explosief toe. ‘We zitten nu aan 400.000 personen en ik verwacht nog een ‘immense’ stijging door de verdere maatregelen om de epidemie in te dijken’, zegt Muylle. In tien dagen tijd is sprake van een ongeziene explosie. Bij de financiële crisis van 2008 was op het piekmoment sprake van om en bij de 100.000 personen, zegt het kabinet.

De RVA wordt overspoeld. Doordat heel veel mensen voor het eerst in de werkloosheid komen, moet telkens een nieuw dossier met alle gegevens geopend worden. Het zal weken, zo niet maanden vragen om de toevloed volledig te verwerken.

Bedrijven kunnen wel zelf al een dossier openen zodat de RVA het forfait kan storten en later de effectieve verrekening doen. Wie al in het systeem zit, krijgt wel onmiddellijk de juiste afrekening.

Werknemers krijgen maximaal 2.700 euro bruto per maand. Dat betekent dat in functie van de verwachte verdere stijging de overheid aankijkt tegen een factuur van minstens 1 miljard euro per maand. Een forfait van 1.400 euro voor een half miljoen mensen is 0,7 miljard per maand. ‘We willen de koopkracht van de mensen zo veel mogelijk vrijwaren. Mensen moeten hun hypotheek en facturen betalen. Stel je voor dat je als koppel tijdelijk werkloos wordt’, zegt Muylle.

Volgens haar gaat het om de belangrijkste anti-crisismaatregel die de overheid kan nemen. ‘Het helpt om jobs en bedrijven te redden’, zegt Muylle. De maatregel was ook tijdens de financiële crisis populair en had als gevolg dat België de crisis beter doorkwam.

Er bestaan twee systemen van tijdelijke werkloosheid: vanwege overmacht en om economische redenen. In dat laatste geval zijn er extra toeslagen. Beide systemen worden nu gelijkgeschakeld. De overheid besliste al eerder dat 70 procent, in plaats van 65 procent, van het brutoloon wordt uitbetaald. Bij economische werkloosheid moet men normaal na vier weken opnieuw een week werken om weer een maand te kunnen stempelen. Die voorwaarde zal sneuvelen, zegt Muylle. ‘Het is de beste maatregel voor onze economie, maar het gaat ons heel veel geld kosten.’

Bron: De Standaard 18 maart 2020