Toekomstbestendige RoundUp in de maak | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciële en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Toekomstbestendige RoundUp in de maak

Monsanto werkt aan een toekomstbestendig alternatief voor z’n onkruidverdelgingsmiddel RoundUp. Dat maakte het bedrijf onlangs bekend in Duitsland. Het nieuwe middel zal eveneens op het actieve bestanddeel glyfosaat gebaseerd zijn. In november vorig jaar verlengde Europa de vergunning van glyfosaat voor vijf jaar, maar volgens Monsanto-CEO Stefan Kocher werkt het bedrijf hard aan een dossier voor een toelating voor 15 jaar van het nieuwe middel. 

Het “toekomstbestendig alternatief”, zoals het door Monsanto wordt genoemd, is een middel dat enkel op de werkzame stof glyfosaat is gebaseerd, zonder toevoeging van andere herbiciden. Dit maakt dat de opvolger van RoundUp in lagere doseringen kan toegediend worden en sneller wordt opgenomen door de plant. Monsanto wil het nieuwe middel in 2020 op de markt wil brengen. Het bedrijf gaf nog mee dat de verkoop van RoundUp in vijf jaar tijd is gehalveerd.

De huidige licentie van glyfosaat werd door de Europese Unie na een lange en moeizame herregistratieprocedure verlengd tot 2022. In ons land mogen particulieren sinds vorige zomer geen producten met glyfosaat meer gebruiken, omdat er onduidelijkheid zou zijn over de schadelijkheid van glyfosaat voor het milieu en de gezondheid van mensen.

Onlangs werd de overname van Monsanto door het Duitse Bayer afgerond, maar tijdens demodagen in Duitsland presenteerde de gewasbeschermingsmiddelenproducent zich nog onder z’n oude naam. Na de afrondingen van de desinvesteringen aan BASF zal Bayer starten met de integratie van de Monsanto-organisatie in Bayer.

Bron: Boerenbusiness / VILT