Tuinders, wees waakzaam voor de Aziatische Hoornaar | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciële en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Tuinders, wees waakzaam voor de Aziatische Hoornaar

Wespen zijn op dit moment nog niet actief, maar de Aziatische Hoornaar wel. Voor tuinders en tuiniers die tijdens hun werkzaamheden nietsvermoedend op een nest van Hoornaars stoten, kan dit een ernstig veiligheidsrisico inhouden. Handel preventief en onderwerp alle mogelijke nestplaatsen aan een grondig onderzoek.  

Nu hangen de nesten laag en zijn ze gemakkelijk waarneembaar.  

Ga actief op zoek naar potentiële schuilplaatsen van de Aziatische Hoornaar. De kleine, primaire nesten zijn vaak dicht bij huis te vinden waardoor ze makkelijk te vinden zijn. In het nest huist de koningin; de werksters vliegen voortdurend af en aan met voedsel. In deze periode van het jaar hangen de nesten vrij laag (2 à 3 m) boven de grond, in tuinhuizen, veranda’s, onder dakpannen. Ze vermenigvuldigen aan een zeer snel tempo en in grote getale. Het merendeel van de kolonies verhuist in de zomer naar hoger gelegen plaatsen zoals bijvoorbeeld boomtoppen.

Pijnlijke steken

Hoewel hij groter is dan de gewone wesp, namelijk 2 tot 3 cm, toch is hij niet gevaarlijker dan een wesp. Een Aziatische Hoornaar die niet in gezelschap van soortgenoten is, is ongevaarlijk. Maar in nabijheid van het nest kan hij erg defensief worden. Het is raadzaam om uit de buurt van actieve nesten te blijven. Net als gewone wespen kan de Aziatische hoornaar steken. Maar omdat het een groter exemplaar is met een langere angel, zal een steek vervelender aanvoelen. Personen die allergisch reageren op bijen- of wespensteken zijn best extra alert. De enige manier om de opmars van de Aziatische hoornaar effectief te vertragen is door de vernietiging van de nesten.  

Voor meer informatie:

Bart Verelst - AVBS - Groen Groeien
E.: Bart.Verelst @avbs.be
T.: 0498 40 85 80

Beeld: INBO