Verkoop Roundup aan particulieren binnenkort verboden | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciële en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Verkoop Roundup aan particulieren binnenkort verboden

Particulieren mogen binnenkort geen glyfosaat meer gebruiken. De ministerraad heeft een besluit van minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) goedgekeurd dat het gebruik van onkruidverdelgers regelt. Alleen producten die de minste risico's voor de gezondheid van de mens en het milieu opleveren, kunnen nog worden toegelaten. Producten op basis van glyfosaat mogen voortaan enkel nog door professionals zoals landbouwers en tuinaannemers gebruikt worden. 

Sinds vorige zomer mogen particulieren geen producten met onkruidverdelger glyfosaat meer gebruiken. Omdat het schadelijk is voor het milieu en mogelijk gezondheidsschade bij de mens veroorzaakt. Toch staan er in de winkelrekken nog altijd flessen Roundup. Want het gebruik verbieden, is een Vlaamse bevoegdheid, de verkoop verbieden is een federale bevoegdheid. Aan die absurde situatie maakt federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) nu een eind. De ministerraad keurde een besluit goed dat het gebruik en de verkoop van onkruidverdelgers regelt. 

Alleen herbiciden die bestaan uit basisstoffen, biopesticiden en stoffen met een laag risico en dus de minste risico's voor de gezondheid van de mens en het milieu opleveren, kunnen nog worden toegelaten, zo klinkt het. Het ontwerp definieert de herbiciden die aan het verbod ontsnappen en bevat de voorwaarden van intrekking van de bestaande toelatingen. Voor selectieve onkruidverdelgers op basis van stoffen die mogelijk schadelijk zijn, is er een overgangsperiode. Het verbod gaat daar pas in op het einde van het jaar.

Bron: Belga / De Standaard / 27.05.2018