Verlaagd btw-tarief op verkoop plantgoed door tuinaannemers vanaf 1 april 2019 van toepassing | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciële en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Verlaagd btw-tarief op verkoop plantgoed door tuinaannemers vanaf 1 april 2019 van toepassing

Op 14 maart werd de verlaging van het btw-tarief op de levering van planten door een tuinaannemer gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Deze wet treedt in werking op 1 april 2019.

Vanaf 1 april is de btw-verlaging voor plantgoed naar 6% een feit. Dit na jarenlang aandringen van AVBS-Groen Groeien om het btw-tarief bij de verkoop van plantgoed door tuinaannemers te verlagen van 21 naar 6%. Deze btw-verlaging is superbelangrijk voor de concurrentiekracht van de tuinaanlegsector.

De situatie tot 31 maart 2019 is dat wanneer een tuinaannemer plantgoed aankoopt, hij daarop 6% btw betaalt, maar hij moet wel 21% btw aan zijn klant aanrekenen. Als die klant de planten zelf gaat kopen, betaalt hij slechts 6%. De wet om deze scheve situatie te corrigeren werd op 14 maart gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en treedt in werking op 1 april 2019.

Niet enkel om oneerlijke concurrentie te vermijden is een tariefverlaging van 21% naar 6% positief, ook zal de toepassing van het verlaagd btw-tarief een stimulans betekenen voor de werkgelegenheid en de tewerkstelling in tuinaanleg en -onderhoud. In de sector zijn er afgerond 16.000 mensen actief. Er zijn 7.800 bedrijven/zaakvoerders waarvan 2/3 eenmanszaken en 1/3 met personeel in de sector actief. Zij stellen iets meer dan 9.000 werknemers tewerk. Daarenboven is de aanleg en het onderhoud van parken, tuinen en plantsoenen vrij arbeidsintensief waarbij ook veel laaggeschoolde werknemers aan de slag kunnen.