Verschillende provincies trekken sproeiverbod in | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciële en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Verschillende provincies trekken sproeiverbod in

De Limburgse provinciegouverneur Herman Reynders heeft beslist om het sproeiverbod en het kampvuurverbod in Limburg in te trekken. Ook in Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant kan er opnieuw regenwater en kraantjeswater gebruikt worden om te sproeien. De beslissingen komen er na het advies van de Droogtecommissie, die handhaaft code oranje in heel Vlaanderen, maar adviseert om de maatregelen tegen de droogte te versoepelen. Over 10 dagen wordt de situatie opnieuw bekeken en is een verstrenging mogelijk, gezien er de komende dagen amper regen wordt voorspeld.

De acute brandgevoeligheid van de Limburgse natuurgebieden is door de recente regenval afgenomen. “De alarmfase wordt dan ook afgezwakt van code rood naar oranje in de provincie Limburg. Daardoor wordt het kampvuurverbod ingetrokken”, zegt Limburgs provinciegouverneur Herman Reynders. Het recreatie- en captatieverbod wordt daarentegen uitgebreid naar het volledige traject van de Zuid-Willemsvaart als gevolg van de aanwezigheid van blauwalgen. “Er mag geen water opgepompt worden en recreatie waarbij je in contact komt met water, zoals kayakken, zwemmen of vissen, is er niet toegelaten.” Ook het captatieverbod op de onbevaarbare waterlopen blijft tot nader order van kracht.

Ook in Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen worden de maatregelen versoepeld. Tot vandaag mochten Oost-Vlamingen geen leidingwaterwater gebruiken voor onder meer het wassen van auto's, het vullen van zwembaden en het irrigeren van tuin en gazon. Ook het gebruik van grond- en regenwater was enkel toegelaten voor strikte landbouwtoepassingen en na 18u 's avonds of voor 10u 's ochtends. “Die maatregel wordt nu ingetrokken, maar het oppompverbod blijft wel gelden”, legt provinciegouverneur Jan Briers uit. "Code oranje blijft van kracht omdat rivieren en onbevaarbare waterwegen nog steeds niet het juiste peil hebben."

Bron: VILT