Watergroep zegt Water gebruiken voor je gazon is not done | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciƫle en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Watergroep zegt Water gebruiken voor je gazon is not done

De Watergroep, het grootste drinkwaterbedrijf van Vlaanderen, roept mensen op hun gazon niet te besproeien met kraantjeswater en liefst ook niet met regenwater want dat gaat bij droogte beter op aan het spoelen van het toilet en de was doen. Met de laatste twee droge zomers in het achterhoofd ga je best spaarzaam om met water. Je gazon beregenen en daarvoor drinkwater gebruiken, is in feite "not done", aldus directeur-generaal Hans Goossens. Van het water dat uit de kraan vloeit, wordt maar drie procent gebruikt om te drinken.

De extreem droge zomers van 2017 en 2018 hebben nog maar eens aangetoond hoe spaarzaam moet worden omgegaan met water. Gazons water geven, is alvast pure verspilling, klinkt het bij De Watergroep. "Je gazon besproeien heeft geen zin. Ok, het ziet dan wat groener, maar gras is sterk en herstelt van droogte. Drinkwater daarvoor gebruiken, is in feite 'not done'", legt directeur-generaal Hans Goossens uit.

Ook je regen- of putwater gebruiken om het gazon te besproeien, is af te raden. Het is water dat kan worden gebruikt om toiletten door te spoelen of de was te doen, waardoor weer minder drinkwater moet worden gebruikt. Elke dag gebruikt de Vlaming zo'n 100 liter water waarvan een groot deel opgaat aan douchen en het toilet spoelen. In vergelijking met de rest van Europa zijn we vrij spaarzaam met water, maar volgens De Watergroep kan het nog een stuik zuiniger. "Het waterverbruik kan dalen naar iets minder dan 60 liter per dag", aldus Goossens.

Ook het bedrijf zelf moet zich schikken naar de droge zomers. "Hoe raar het ook mag klinken, de gemiddelde neerslag bij ons is de voorbije tien jaar licht toegenomen, maar wel onregelmatiger geworden", legt Goossens uit. "We zullen meer moeten opvangen in de natte (winter)periodes, en de droge zomers overbruggen met meer opslag." Daarom werkt De Watergroep, die drinkwater verstrekt aan 3,2 miljoen individuele gebruikers in 177 Vlaamse gemeenten, onder meer aan een ondergrondse opslag in Diksmuide en wordt ingezet op hergebruik. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij enkele grote industriƫle klanten, zoals aardappelverwerkende bedrijven.

Bron: Belga/VILT