We hebben nog 296 liter regen nodig | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciële en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

We hebben nog 296 liter regen nodig

De volgende dagen gaan de hemelsluizen open. Maar daarmee zal het regentekort voor dit jaar slechts een klein beetje afgevlakt worden. “Tot en met 31 december hebben we 296 liter nodig per vierkante meter om van 2018 nog een normaal jaar te maken”, zegt weerman David Dehenauw. “Met die hoeveelheid zou het water op uw terras 30 centimeter hoog staan.” Volgens de weerman halen we die hoeveelheid nooit. In een gemiddelde maand december valt er immers maar 81 liter. En zelfs in de recordmaand van 2012 haalden we 'maar' 172,7 liter. “De achterstand is gewoon te groot. Maar wat wil je, dit jaar hadden we in Ukkel amper 126 regendagen. Dat is niet alleen fors minder dan het jaargemiddelde van 199, als het één dag niet regent in december, dan breken we zelfs het record van 1929. Toen viel er op 157 dagen regen in Brussel.”  

Wie naar onze rivieren kijkt, ziet ook zelf dat het water iets lager staat dan normaal tijdens deze periode van het jaar. “Maar met een goeie regenbui en het spaarzaam werken met sluizen, houden we dat nog ietwat onder controle”, zegt Jan Dhaene van de Vlaamse Milieumaatschappij. Erger is het gesteld met wat zich onder de grond afspeelt. “Onze grondwaterpeilen staan historisch laag. 80 procent van de meetpunten geeft ‘zeer laag’ aan. In dezelfde periode van vorig jaar was dat 40 procent. Het enige wat we kunnen hopen, is dat het een zeer natte winter wordt. De Vlaming zal dat niet graag horen, maar het is echt wel nodig.”  

Want anders beginnen we de zomer van 2019 met een serieuze achterstand, wat zijn gevolgen kan hebben voor de drinkwatervoorziening. “De helft van ons drinkwater komt van grondwater”, zegt Dhaene. “In het verleden zijn we nog nooit met een serieuze achterstand aan de zomer begonnen, het zou een compleet nieuwe situatie zijn voor ons. Het is nog veel te ver vooruit om nu al scenario's te voorspellen, maar het is wel iets wat we zeker in de gaten moeten houden.”  

Of we nu spaarzaam moeten zijn met drink- en putwater? “Het is niet dat we nu mensen moeten verbieden om de wagen te wassen met leidingwater. Er is momenteel geen enkel probleem met de drinkwateraanvoer omdat het winter is. Pieken in het verbruik heb je dan niet. Niemand die nu zijn zwembad vult of het gras sproeit. Maar het kan natuurlijk nooit kwaad om spaarzaam en bewust om te gaan met drinkwater.”  

Bron: VILT / Het Belang Van Limburg