Wees alert voor reclameronselaars en andere malafide organisaties!
Opletten is de boodschap
Deze malafide organisaties proberen u op verschillende manieren om de tuin te leiden. Meestal wordt een mailing gestuurd per brief, fax of e-mail. Daarin vraagt men u om gegevens te corrigeren met het oog op een update. Door het document te ondertekenen, sluit u eigenlijk een contract af waardoor u voor 2 of 3 jaar tegen buitensporige tarieven gebonden bent aan een waardeloos aanbod. Een andere techniek bestaat erin u een factuur te sturen die u laat vermoeden dat er al een contract werd afgesloten, terwijl dat niet het geval is. Door de factuur te betalen, gaat u in op het aanbod. Soms worden ondernemers ook telefonisch of via een bezoek aan hun vestiging geronseld. Men probeert u dan te overtuigen in te tekenen op een advertentie in een magazine dat verkocht wordt ten voordele van verschillende (goede) doelen of in een (regionale) brochure met zogenaamd grote impact.
Controleer de zwarte lijst
Wanneer u een twijfelachtig aanbod ontvangt, doet u er goed aan om de 'zwarte lijst' van de FOD Economie te raadplegen. De FOD publiceerde op haar website een lijst van bedrijven waartegen de meeste klachten binnenkomen. Wees dus voorzichtig wanneer u een aanbod van een van de maatschappijen op deze lijst ontvangt.
Wat moet u doen?
Lees altijd goed de kleine lettertjes en wees op uw hoede voor onduidelijke informatie. Een reclameronselaar zal met alle mogelijke middelen proberen om uw handtekening te bemachtigen.
Als u twijfelt, onderteken dan niets! Zelfs al ontvangt u een factuur waarop de vermelding 'herinnering' al of niet is aangebracht, ga na of deze factuur wel overeenstemt met een gevraagde dienst.
Al ondertekend? Al betaald?
Stop eerst en vooral alle verdere betalingen! Komt de ronselaar voor op de zwarte lijst van de FOD Economie, dan mag u in principe gerust zijn. De kans dat de reclameronselaar nog in staat zal zijn een betaling af te dwingen, is dan onbestaande.
Is de reclameronselaar nog niet bekend bij de FOD Economie, dan doet u er goed aan hem via aangetekend schrijven te laten weten dat u misleid bent geweest. Ontvangt u ondanks uw protest toch nog een factuur, betaal die dan niet. Hou er wel rekening mee dat u deze factuur ook aangetekend moet protesteren.
Indien u niet goed weet hoe de zaak aan te pakken dan kan u een beroep doen op de juridische dienst van SBB. Zij kan u tegen concurrerende tarieven adviseren en bijstaan bij de redactie van uw protestbrief.
Slachtoffers van oplichting, fraude of bedrog doen er goed aan dit ook te melden op www.meldpunt.belgie.be.
(Bron: SBB)