Workshop 'Bouw je eigen biofilter' | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciƫle en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Workshop 'Bouw je eigen biofilter'

Morsen jullie al eens bij het klaarmaken van spuitvloeistof? Wat doen jullie met spuitoverschotten? Spring hier doordacht mee om, want pesticiden en hun afbraakproducten zorgen nog altijd voor een te grote belasting van het oppervlaktewater. Daarom is het belangrijk dat alle land- en tuinbouwers, siertelers en groenvoorzieners in Vlaanderen grondig geïnformeerd en gesensibiliseerd worden omtrent het belang van het beheersen van puntvervuiling.

De focus binnen dit project ligt op het voorkomen van puntvervuiling, de aanleg van vul- en spoelplaatsen, alsook het vermijden van gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater door afbraaksystemen met een bacteriële werking. Je kan als sierteler of groenvoorziener puntvervuilingen vermijden door gebruik te maken van een biofilter. Met een biofilter kan je een bepaalde hoeveelheid restwater verwerken. Meer nog is dat je deze biofilter zelf kan maken. In het kader van dit project worden in de nabije toekomst workshops georganiseerd waar je zelf een biofilter bouwt.

Heb je interesse in de workshop 'Bouw je eigen biofilter'?

Hoewel de biofilter eenvoudig zelf te maken is, is de stap om hieraan te beginnen vaak nog groot.

Het idee is bijgevolg gegroeid om een aantal workshops te organiseren, verspreid over Vlaanderen, waar de land- en tuinbouwers en groenvoorzieners een ‘biofilterbouwpakket’ kunnen kopen in groep en indien nodig met de hulp van ervaren mensen de verschillende eenheden gebruiksklaar kunnen maken. De besproken bioremediatiesystemen zijn zeer efficiënt, maar vergen sowieso een investering. Bewust omgaan met restvloeistoffen hoeft niet per definitie veel te kosten. Het is mogelijk om tegen een kleine kostprijs toch duurzaam om te springen met restvloeistoffen. De workshops zullen doorgaan op de praktijkcentra van de partners van het project, dus op verschillende locaties in Vlaanderen.

Om te weten waar en hoeveel workshops we dit najaar en komende winter gaan organiseren, willen wij u vragen om, indien u interesse heeft, het invulformulier vóór 20 oktober 2015 door te sturen naar Els Pauwels via els.pauwels@pcsierteelt.be.               

Meer info op de website van het Proefcentrum voor Sierteelt.

Heeft u interesse om een biofilter te installeren op uw bedrijf? Schrijf u dan in bij een van de praktijkcentra om een bouwpakket te kopen en hulp te krijgen bij het maken van een biofilter.

p1a165epb9rj01hbbgvi16ucq0p3.JPG