Xylella fastidiosa gevonden in België | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciële en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Xylella fastidiosa gevonden in België

In een tuincentrum in Roeselare werd eind september op olijfbomen voor het eerst de bacterie Xylella fastidiosa gevonden. Dat meldt het Federaal Voedselagentschap (FAVV). Decennialang kwam de bacterie alleen voor in de VS, op wijnranken en citrusbomen, maar in 2013 dook een variant op in Italië. Sindsdien verspreidt de epidemie zich over heel Zuid-Europa. “Er bestaat geen behandeling”, laat het FAVV weten. “De enige oplossing is om alle bomen in het besmette gebied te vernietigen, aangetast of niet.”

Tijdens een routinecontrole van het Federaal Voedselagentschap (FAVV) bij een Roeselaarse boomkwekerij werden bij drie olijfbomen verdachte symptomen opgemerkt. Laboratoriumonderzoek wees uit dat het om de aanwezigheid van de bacterie Xylella fastidiosa ging. “Normaal gezien komt deze bacterie niet in Europa voor, maar onlangs dook ze ook al op in Italië en Spanje”, zegt Pieter Van Oost, secretaris van het Algemeen Verbond van Belgische siertelers (AVBS). De besmette planten in Roeselare werden geïmporteerd vanuit Spanje. “Elke plant wordt gewoonlijk grondig gecontroleerd en voorzien van een plantenlabel.” Het is de eerste keer dat de bacterie opduikt in ons land.

De schade beperkt zich tot planten, voor de mens is de ziekte onschadelijk. Ondertussen beperkt de ziekte zich niet meer tot olijfbomen. De bacterie wordt nu ook gevonden op druivelaars, amandel-, pruimen- en kersenbomen. Het lijkt of de planten gewoon uitdrogen, maar de bacterie is erg besmettelijk voor planten en er bestaat geen behandeling tegen. “De enige oplossing is om alle bomen in het besmette gebied te vernietigen, aangetast of niet”, zegt het FAVV. Ondertussen zijn alle besmette én niet-besmette olijfbomen op het bedrijf vernietigd.

Een deel was echter al verkocht aan andere bedrijven. Die worden nu opgespoord. Het bedrijf nam samen met het FAVV maatregelen. "Zelfs de insecten die op het bedrijf rondvlogen, zijn gevangen om te controleren of die geen sappen uit getroffen bomen hadden opgezogen", aldus nog Pieter Van Oost. "Dat bleek niet het geval. Er is dus geen sprake van een uitbraak. De handelsactiviteiten van het bedrijf worden nu hervat." Hoe groot de financiële gevolgen van de maatregelen zijn, is onduidelijk. Het vernietigen van de bomen wordt niet door een verzekering of hulpfonds gedekt.

Bron: Het Laatste Nieuws / De Standaard via VILT / Beelden: FAVV