Zomerse kleuren in uw tuinaanleg | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciƫle en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Zomerse kleuren in uw tuinaanleg

Denkt u wel eens na over het gebruik van kleur bij tuinadvies? Elke kleur brengt een aantal typische psychologische facetten met zich mee. Kleuren bepalen eveneens de sfeer die men kan creëren in zijn tuinaanleg.

Het gebruik van kleur is erg persoonlijk en met elke kleur is een mooie tuin aan te leggen. Alle kleuren door elkaar ziet met veel in cottage en boerentuinen. En door enkele kleuren weg te laten, wordt vaak een mooier geheel verkregen.

Warme kleuren zijn geel, oranje en rood en komen naar u toe

Geel

Geel vrolijkt iemand op omdat men het verband met de zon legt. Het is een dominante kleur en daarom niet altijd even geliefd onder alle tuinliefhebbers. De kleur geel is verbonden met het denken en staat symbool voor logica, originaliteit, vrijheid en optimisme. Geel stimuleert de hersenen en zet aan tot werkzaamheid. Een overdaad aan geel werkt wel vermoeiend.

Oranje

Dit is de kleur van de zon, het vuur en de warmte. Het is een feestelijke, levendige kleur en erg aanwezig. De kleur staat voor opwinding en dynamiek. Oranje werkt stimulerend en verdrijft depressieve gevoelens.

Rood

Rood is dominant en warm. Gebruik die kleur dus vooral om accenten te leggen. De combinatie van rood met een groene blad is vrij hard. De kleur staat voor kracht, energie en hartstocht.

De koude kleuren paars en blauw geven een rustgevende sfeer

Paars

Paars mengt het koude van het blauw met het warme van het rood en maakt een sensuele kleur. Het is de kleur van spiritualiteit, geloof en creativiteit.

Violet en Blauw

Echt blauw komt als bloemenkleur heel weinig voor, maar violet (paars/blauw) wel. Blauw is passief, fris en brengt rust, harmonie en ontspanning.    

Groen

Groen is niet warm en niet koud en daarom ideaal om als buffer te gebruiken. Groen brengt rust en evenwicht. Groen is er in veel tinten en is een basis voor alle kleurencombinaties in de tuin. De kleur werkt harmoniserend, kalmerend en ontspannend. Het is bewezen dat wanneer mensen zich in een groene omgeving bevinden, gestimuleerd worden tot beweging.

Wit

Deze kleur is heel zuiver en speelt met het licht. Het is de meest heldere ‘kleur’ en doet het daarom zowel goed in de zon als in de schaduw. Wit is neutraal en kan overal bij. Met wit bekent u geen kleur, het is koel, zuiver en gereserveerd. Het staat symbool voor eenvoud, onschuld en zuiverheid.

Bij het toepassen van een harmoniserende kleurcombinatie krijgt u een rustig beeld. Om de zaak wat spannender te maken kan een tuinaannemer experimenteren met een contrasterend accent.