Daguitstap biodiversiteit bij Verhulst-Van Ryckeghem | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciële en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Daguitstap biodiversiteit bij Verhulst-Van Ryckeghem

 daguitstap Biodiversiteit

Op 16/09/23 ontving vaste plantenkwekerij Verhulst van ryckeghem , Groen groeien  voor een rondleiding door de kwekerij. Stichters Stefaan Verhulst en Mie Van Ryckeghem leidden ons met prachtig weer rond door de kwekerij met meer dan 2500 verschillende soorten en variëteiten aan planten. Als een wandelende encyclopedie wist Stefaan van elke cultivar en soort te vertellen wat de eigenschappen, sterke en zwakke punten waren van elke specifieke plant. Stefaan maakte ook ruim de tijd om te focussen op waardplanten voor bijen en vlinders welk volop aanwezig waren gedurende het bezoek aan de kwekerij!!! 

Voordracht Biodiversiteit

Aansluitend op het kwekerijbezoek zorgde Ann De schrijver van de HOGENT voor een  zeer waardevolle en enthousiaste uiteenzetting over biodiversiteit. De types tuinier, de verschuiving van de klimaatzones, inheemse en uitheemse soorten, waardplanten, allemaal kwam het aan bod… Wist je trouwens dat er zoiets bestaat als de BBQ tuinier of een trotse tuinier? En dat je afhankelijk van deze profielen een ander type bio diverse tuin kan aanbieden op maat van de klant!

Meer weten: lees dan de artikels van An De Schrijver in een van de volgende Groen Groeien magazines!

In de namiddag namen de aanwezigen deel aan een drietal geslaagde tuinbezoeken met bio divers thema:

De tuin van Jan Belaen  

De groene oase van Jan bevat een uniek concept. De tuin heeft een gemengde functie en dient zowel privé als bedrijf. Als imker en tuinman met jarenlange ervaring is hij bezig met biodiversiteit. Die passie kan je terugzien in zijn tuin aan de hand van het insectenhotel, bijenvriendelijke beplanting en de prachtige zwemvijver met houten vlonderterras. De prijzen die hij met deze tuin heeft gewonnen bewijzen dit…    

De tuin van Jan Vermeersch  

Jan is een een ware pionier in het biodiverse tuingebeuren. 15 à 20 jaar geleden begon hij met het aanleggen van zijn eigen biodiverse en insectenvriendelijke tuin. Ondertussen is hij in het bezit van een van de weinige volwassen biodiverse tuinen. In zijn tuin konden de aanwezigen alle facetten van een biodiverse tuin waarnemen. Met Houtkanten, pioniersbomen die worden afgewisseld door generatiebomen, historische fruitbomen, hakhoutbeheer, verschillende soorten maaibeheer, insectenhotels, wadi’s, een moestuin en zowel bijen als vlinder aantrekkende beplanting. Met deze tuin bewees Jan aan de genodigden dat een biodiverse tuin geen wildernis hoeft te zijn maar een perfect aantrekkelijk en uitgebalanceerd tuinconcept kan vormen.

De tuin van Stefan Haerinck  

Stefan stelde een project voor aan de aanwezigen dat hij een aantal jaren geleden voor een architect in de bouw aanlegde. Met deze tuin bewijst hij dat het strakke lijnenspel van de moderne villa perfect kan samengaan met een biodiverse en tegelijk kleurrijke beplanting. In de tuin werd een strakke Infinity pool gecombineerd met een natuurlijk ingevulde wadi, organisch vormgegeven borders en een strak zwembadterras in hetzelfde materiaal als de gevelsteen. Het geheel werd gecombineerd met een prachtig uitzicht op de velden en de omliggende natuur.