Fytovergadering van Groen Groeien en Fleur trekt aan | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciële en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Fytovergadering van Groen Groeien en Fleur trekt aan

Tijdens de eerste echte winterprik, organiseerde Groen Groeien samen met hun partner Fleur nv een interessante activiteit rond gewasbescherming. Maar liefst 200 tuinaannemers zochten het nieuwe verwarmde bijgebouw van Fleur in Beselare op om aandachtig te volgen. Nadat Groen Groeien zich kort voorgesteld had aan het publiek, verzorgden Sandy Adriaenssens (PCS), Erik Truyers (Advanta) en Gunther Van Hulle (Braecke) de rest van het rijkelijk gevulde programma.

Auteur: Jarne Depaepe, consulent tuinaanleg

Beelden: Fleur nv Aftrap van voorzitter

Claude Veys, onze voorzitter, opende de namiddag met de toelichting van wat een tuinaannemersvereniging kan betekenen voor de sector. Naast leden van Groen Groeien, zakten ook veel tuinaannemers af die (nog) geen lid zijn van een sectororganisatie. We moeten blijven wijzen op het belang van de sectororganisaties. Niet alleen de volledige sector, maar ook individueel heeft een bedrijf er baat bij om nauw betrokken te zijn bij belangrijke beslissingen. De voorzitter eindigde zijn betoog via een promotiefilmpje, bedoeld om tuinaannemers specifiek kennis te laten maken met Groen Groeien en al hun activiteiten.

Kwaliteitslabel verder uitgelicht

De uitrol van het nieuwe kwaliteitslabel voor tuinaannemers ‘groengek(l)eurd’ draait stilaan op volle toeren. Tijdens allerhande activiteiten van de sectororganisaties en PCS (Proefcentrum voor Sierteelt), wordt de inhoud van het lastenboek toegelicht. Aangezien de IPM maatregelen vervat zitten in het lastenboek, vormde dit een ideaal onderwerp voor deze fytovergadering. Tuinaannemers moeten sinds 2014 de principes van geïntegreerde gewasbescherming volgen, maar pas nu zit het vervat in een lastenboek. Verder moet het bedrijf rekening houden met de geldende afval- en milieuvoorschriften, inzetten op het maximaliseren van bodemkwaliteit en het minimaliseren van wateroverlast.

Gazon, ziekten en plagen

Erik Truyers leerde de tuinaannemers verder bij over droogtetolerante mogelijkheden in grassen en bloemenweiden. Via interactie met het publiek legde hij de vinger op de wonde en trachtte hij elke tuinaannemer bewust te maken van de 5 belangrijkste zaken bij een gezond gazon. Te allen tijde moet rekening gehouden worden met licht, lucht, vocht, temperatuur en voeding. Als aan één van deze basisvoorwaarden niet voldaan is, bestaat de kans dat een gazon het niet naar behoren doet. Gunther Van Hulle van Braecke nam de laatste lezing voor zich en sprak over de meest voorkomende ziekten en plagen in de tuinaanleg. De avond werd afgesloten met een heerlijke barbecue.