Nieuwjaarsreceptie | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciële en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Nieuwjaarsreceptie

Groen Groeien trapt nieuw jaar af op PCS

Groen Groeien zette op 18 januari het nieuwe jaar in met haar leden in stijl. Dit jaar waren we te gast op het proefcentrum voor Sierteelt in Destelbergen. De avond startte met een bezoek aan de proefzwemvijvers voor onderzoek die recent zijn aangelegd. Na een smakelijke aperitief volgden we een interessant politiek debat over onze geliefde groene sector onder leiding van TV-figuur Bartel Van Riet. Na de uiteenzettingen konden de leden bijpraten en genieten van een walking dinner.

Auteur: Jarne Depaepe, consulent tuinaanleg

 

Wandeling langs proefzwemvijvers

Dit jaar koos Groen Groeien om de receptie te laten plaatsvinden op het Proefcentrum voor Sierteelt in Destelbergen. PCS stelt zich al jaren op als een betrouwbare partner van Groen Groeien, waarbij veel zaken gerealiseerd worden voor de groene sector. Verder wordt vanaf dit jaar op PCS onderzoek gevoerd naar zwemvijvers om zodoende ook aanvullende wetgeving te ontwikkelen, kennis te verzamelen en deze ook uit te wisselen op studiedagen. De proefopstelling is te bewonderen op de terreinen van PCS. De vroege bezoekers van de nieuwjaarsreceptie konden dan ook nog net voor de invallende duisternis vragen stellen over het lopende onderzoek aan de proefzwemvijvers. Dit onderzoek is speciaal omdat de zwemvijvers gebouwd werden door onze leden, en omdat de financiële participatie van die bedrijven ook aanzienlijk is. Ook Groen Groeien maakte middelen vrij.

Opening Voorzitter

Het plenaire gedeelte startte met de jaarlijkse toespraak van voorzitter Claude Veys. Het ideale moment om enkele syndicale verwezenlijkingen in de kijker te zetten. Het binnenhalen van de flexijobs staat bovenaan de lijst van realisaties. De federale regering besliste in oktober 2023 om het systeem van flexi-jobs uit te breiden. Door deze beslissing kunnen tuinaannemers vanaf 1 januari 2024 werknemers en gepensioneerden flexibel tewerkstellen. Dit maakt het mogelijk om sneller en makkelijker personeel aan te trekken in de tuinaanleg.

De regering voorzag ook dat in het sectoraal sociaal overleg kon voorzien worden in een opting out, met andere woorden een overeenkomst om geen flexi-jobs toe te passen. De vakbonden eisten tijdens dit overleg in november vorig jaar om uit het systeem van flexi-jobs te stappen. Wij zijn niet ingegaan op de vakbondseisen omdat we na consultatie van onze achterban deze trein om sneller en makkelijker extra personeel aan te trekken, niet mochten missen. Graag willen we Chris Botterman, hoofd sociale zaken van Boerenbond, Jan Vancayzeele, consulent voor AVBS en Marc Galle, onze oud-voorzitter uitdrukkelijk bedanken voor hun inspanningen en verwezenlijkingen voor onze sector!

Het is samen met PCS, enkele collega’s, ons bestuur, en aanvullend bijna de gehele sector, dat we onze schouders hebben gezet onder het nieuwe ‘Groengek(l)eurd’ kwaliteitslabel. Omdat we erin geloven dat een sector die niet innoveert en specialiseert, enkel achteruit gaat. Kennis is een belangrijke troef. Bedrijven die kennis hebben en gebruiken, moeten we koesteren. Zowel een eenmanszaak als een groot bedrijf kan dit label halen. Het label behalen is niet alleen om werk te hebben, het is een vorm van strategie, een manier om jezelf en het bedrijf verder te ontwikkelen en kwaliteit te borgen.

Enkele tuinaannemers hebben ondertussen de stap gezet en zich laten certificeren. De kenbaarheid van Groengek(l)eurd wordt met de dag groter, maar de stap tot effectieve controle blijkt soms nog te groot. Nochtans is er niets om zich zorgen over te maken. Een druk op de knop is een engagement dat de wil er is om het certificaat te behalen. Twijfel dus niet en meld je aan voor Groengek(l)eurd!

De Groen Groeien familie breidde ook uit in 2023! Onze vereniging werd versterkt met extra expertise in dak- en gevelgroen. De Belgische federatie dak- en gevelgroen en haar leden sloot zich per direct aan bij dé Vereniging voor Vlaamse tuinaannemers Groen Groeien. We heten hen met veel plezier van harte welkom. Op die manier hebben we een extra troef als vereniging met het nieuwe nicheplatform.

Ook onze interne dienstverlening staat niet stil. Vorig jaar konden we in september een volledig afgewerkt programma met activiteiten voorstellen in de vorm van een activiteitenkalender. We plannen dit de komende jaren verder te zetten en werken al volop aan de planning van 2024-2025.

Politiek debat

Het hoofdprogramma van de nieuwjaarsreceptie was een politiek debat onder leiding van TV-figuur Bartel Van Riet. In totaal werden vier Vlaams parlementsleden uitgenodigd voor een gesprek rond drie verschillende thema’s. Bart Dochy (CD&V), Bart Van Hulle (Open VLD), Chris Steenwegen (Groen) en Andries Gryffroy (N-VA) probeerden het publiek te overtuigen van hun standpunten. Vooral de discussie rond landbouw en natuur werd uitgebreid gevoerd, met de natuurherstelwet in het achterhoofd. Dat biodiversiteit en groen de toekomst betekent, erkennen alle aanwezige politici. De weg die we moeten inslaan om dit te bewandelen, lokt meer discussie uit. Na afloop van een geslaagde uiting van meningsverschillen, kreeg elke deelnemer aan het debat een mooie rododendron van Groenrijk Van Damme cadeau.

Walking diner

De avond werd afgesloten met een sfeervolle walking diner in de serre van het proefcentrum. De ruimte was voor de gelegenheid volledig aangekleed voor een sfeervolle avond. Met deze nieuwjaarsreceptie werd het jaar 2024 succesvol op gang getrapt en hoopt Groen Groeien opnieuw mooie dingen te kunnen verwezenlijken voor de sector.