Platform voor tuin- en landschapsarchitecten bezocht Venco Campus en boomkwekerij Ebben | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciële en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Platform voor tuin- en landschapsarchitecten bezocht Venco Campus en boomkwekerij Ebben

Sinds 2012 is het hoofdkantoor van de Vencomatic Group gevestigd op de Venco Campus (www.vencocampus.com) in Eersel, Nederland. Dit unieke eivormige gebouw van 3 ha is het meest duurszame en energiebesparende industriële gebouw in Europa en benadrukt daarmee het innovatieve karakter van het bedrijf. De Vencomatic Group is actief in de pluimveesector in zowel de stallenbouw, volledige inrichting en verwerking, klimatisatie en welzijns vriendelijke huisvestingssystemen voor pluimveebedrijven over de hele wereld.

De omgeving werd ontworpen door Jeroen Klerks (NL) van Greencurve (www.greencurve.nl). Jeroen gaf ons een rondeleiding op de Venco Campus.

De Venco Campus is een uniek project en een absoluut voorbeeld van hoe duurzaam ondernemen & ecologie hand in hand samen kunnen gaan in een groene en mooie omgeving.

Duurzame en slimme aanpak
Een duurzame aanpak met betrekking tot milieu, mens en dier diende als basis voor het ontwerp, de bouw en het gebruik van het gebouw. Men maakte gebruik van de BREEAM-methodiek, teneinde duurzaam te bouwen en het duurzaamheidsniveau via een internationaal label kenbaar te maken. Op 16 september 2013 werd de Venco Campus bekroond met het BREEAM Outstanding certificaat. Dit maakt de Venco Campus tot het meest duurzame en energiebesparende industriële gebouw in Europa. BREEAM is ontwikkeld door het Britse Building Research Establishment en is in Nederland geïntroduceerd door de Dutch Green Building Council.

Boomkwekerij Ebben is één van de meest toonaangevende Nederlandse boomkwekerijen en is maar liefst 450 ha groot en is vooral gespecilaiseerd in unieke vormbomen en meerstammen. Deze kwekerij is sinds 1862 actief als producent van bomen en andere beplanting voor de realisatie van groenprojecten. Met een veelzijdige en bijzondere collectie bomen en heesters voor elke denkbare toepassing weet men er elk groenproject te realiseren. Met eigen ogen konden we zien hoe Ebben al die verschillende soorten bomen en heesters kweekt. We kregen een algemene rondleiding door de kwekerij, een sortiments-rondleiding (gericht op specifieke soorten) en een projectmatige rondleiding.