Zwemvijverdag Distripond: nuttige en schadelijke vijverplanten | Groen Groeien

Groen groeien is de vereniging voor Vlaamse tuinaannemers.
Ze verdedigt hun belangen, verenigt haar leden en zorgt voor commerciële en praktische voordelen. Word nu lid

Lid worden Ledenaanbod Login

Vragen of meer info nodig? Contacteer ons

Zwemvijverdag Distripond: nuttige en schadelijke vijverplanten

 Tijdens de eerste van twee zwemvijverdagen van Groen Groeien, werden de leden ontvangen bij Distripond in Laakdal. Op het programma stond een uur bijscholing van Guido Lurquin, al geruime tijd expert op vlak van (zwem)vijvers. De aanwezigen werden meegenomen door een lange lijst met nuttige vijverplanten. De voordelen, groeiwijze, verzorging,… alles passeerde de revue. Ook invasieve soorten die je absoluut niet in de vijver wil. Tenslotte werd ook de praktijk toegelicht, met focus op verliezen van het pompdebiet door foutieve constructie van leidingen.

Auteur: Jarne Depaepe, consulent tuinaanleg

Bijscholing vijverplanten

Door de vriestemperaturen konden de zwemvijverbouwers weinig werkzaamheden uitvoeren, het ideale moment om de kennis bij te schaven in de warme gebouwen van Distripond. Voorbeelden van nuttige vijverplanten die aan bod kwamen zijn de kalmoes (Acorus calamus), beekpunge (Veronica beccabunga) en de waterkers (Nasturtium officinale). Vooral de laatste twee soorten zijn ideaal om afvalstoffen uit het water te halen. Deze soorten helpen dan ook om het groen worden van de vijver tegen te gaan. Verder zijn ze ook vrij wintergroen.

Verder gaf Guido mee dat de parkvijver in Gent één van de weinige, zo niet de enige, echt groene parkvijver is in Vlaanderen. De aanwezigheid van de lidsteng (Hippuris vulgaris) is hiervoor verantwoordelijk. De plant is alomtegenwoordig en zorgt dat de algengroei beperkt blijft. Er werd ook het advies meegegeven dat ook vijverplanten besproeid moeten worden in de zomer. Op die manier verloopt de wateropname veel efficiënter. Let wel, doe dit niet in de volle zon, want dit verhoogt de kans op verbranding.

Invasieve soorten om te vermijden

Invasieve soorten kunnen zeer hardnekkig zijn in een zwemvijver. Een plant die stevig in opmars is, is het bleek cypergras (Cyperus eragrostis). Als de soort eenmaal ergens in de natuur of in de tuin gevestigd is, krijg je deze amper nog weg. De plant verspreidt zich vegetatief via ondergrondse stengels (rhizomen) en is opvallend geelgroen. Het grootste probleem in zwemvijvers heden ten dage is de watercrassula (Crassula helmsii). Het is een soort vetplant die vanuit Australië werd geïntroduceerd en de inheemse beplanting overwoekert. Nieuwe infectiehaarden dienen zo snel mogelijk te worden verwijderd. Voorzichtige handmatige verwijdering verdient de voorkeur omdat dan kan worden voorkomen dat fragmenten zich verspreiden.

Praktijk

Tenslotte werd de proefvijver naast het bedrijf nog bekeken. Er werd aangetoond dat nodeloos lange leidingen en bochten ervoor zorgen dat het pompdebiet sterk daalt. Daarom werd de raad meegegeven om de pomp altijd zo dicht mogelijk bij de vijver te plaatsen en de leidingen zo recht en zo kort mogelijk te houden. De middag werd afgesloten met een warme soep en broodjes in de gebouwen van Distripond. Volgende zwemvijverdag vindt plaats op donderdag 26 januari regio Oost-Vlaanderen.